Het mooiste wat je kunt geven is je tijd!

Het afscheid nemen van geliefden is een emotioneel en zwaar proces, wat we het liefst zelf willen doen. Als dit thuis kan in de eigen vertrouwde omgeving met de gehele familie, kan dat een geweldige steun zijn. Op langere termijn is het vaak voor de gehele familie een verrijking van de herinneringen aan de overledene. De realisering ervan kan een zware last voor de directe naasten worden. Vrijwilligers palliatieve terminale zorg, VPTZ Noordelijk Noord-Limburg kan van grote waarde zijn tijdens de laatste levensfase. Maar zonder vrijwilligers zijn wij niets. Daarom zijn wij op zoek naar mensen die een ander willen ondersteunen in deze bijzondere tijd.

 • Je komt graag in contact met mensen?
 • Je wilt graag iets voor een ander betekenen?
 • Je bent op zoek naar werk dat ontzettend veel voldoening geeft?
 • Je denkt wel eens na over de diepere betekenis van het leven?
 • Je bent regelmatig een paar uurtjes of nacht per week beschikbaar?
 • Dan zijn we op zoek naar jou!

Wat ga je doen?

Om te zien of dit vrijwilligerswerk bij je past ga je meelopen met een ervaren vrijwilliger.

 • Introductietraining

  Je krijgt een introductietraining van 4 dagen, hierin zit ook een praktijkles.

 • Afstemming over de planning

  Je geeft per 2 weken aan op welke momenten je ingezet kunt worden. Op het moment dat we een vraag hebben zullen de coördinatoren contact met je opnemen. In drukke periodes wordt je meer gevraagd maar is het rustig dan werk je wat minder. Het is fijn als je ongeveer 1 keer per week een paar uurtjes of een nacht beschikbaar bent. Je bepaalt zelf in welk werkgebied je ingezet wilt worden. Jij en wij zijn dus heel flexibel.

 • Ondersteuning bieden

  Jouw aanwezigheid geeft de naaste de mogelijkheid om te rusten, een boodschap te doen, op familiebezoek te gaan en dergelijke. Dit kan zowel ’s morgens, ’s middags, ’s avonds als ’s nachts. Tijdens de inzet luister je, ondersteun je patiënt en mantelzorger, doe je licht verzorgende taken zoals de zieke naar de po-stoel brengen, draaien in bed, enzovoort. Indien nodig kan daarbij altijd een beroep gedaan worden op de ondersteuning van de professionele zorg.

Wensen m.b.t. vrijwilliger

Er worden geen specifieke opleidingseisen gesteld. Als vrijwilliger moet je je kunnen aanpassen aan de situatie. Je dient de “kleur” van het huis te kunnen aannemen. Integriteit, kunnen luisteren en aanvoelen wat de situatie van je vraagt zijn eigenschappen die nodig zijn om dit werk te kunnen doen.

Wat bieden wij?

 • Een introductietraining, passende themabijeenkomsten die verdieping geven aan het werk en waarin ruimte is voor onderlinge uitwisseling van ervaringen en webinars.
 • Waarderingsactiviteiten zoals een jaarlijks vrijwilligersuitje en een kerstviering.
 • Een passende reiskostenvergoeding.
 • Je kunt altijd op ondersteuning van collega vrijwilligers en de coördinatoren rekenen.

Mochten er omstandigheden zijn waardoor je liever met een onafhankelijk vertrouwenspersoon wil praten, dan kan dat. Zij is bereikbaar via de mail jgamcremers@kpnmail.nl of telefonisch op 06 – 20 28 46 94.

Samen van betekenis zijn in de laatste levensfase

Bekijk de animatie en zie hoe beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers elkaar versterken. Samen zorgen we ervoor dat niemand alleen hoeft te sterven.

Kan dit iets voor jou zijn?

Het mooiste dat je mensen kunt geven is tijd en aandacht. Door vrijwilligerswerk voor VPTZ ontmoet je mensen in een belangrijke fase van hun leven. De erkenning en waardering die je daarvoor krijgt is groot. Het werk is een mooie mix van zelfstandigheid en collegialiteit.

Iets voor jou? Neem dan contact op met één van de coördinatoren door een bericht te sturen of te bellen. Wij kunnen dan in een kennismakingsgesprek samen kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Email: info@vptznoordlimburg.nl
Tel. nr.: 06 – 55 79 02 71
Judith Pelzer en Gerda Janssen
Coördinatoren VPTZ-NNL

Scroll naar boven